SI
Show menu

Nagrada Jakob 2018

Mednarodna komisija vsako leto izbere, skladno z zapisanimi merili, najboljšega, ki prispeva pomemben del v mozaik inovativnih turističnih prizadevanj regije Alpe–Jadran.

Nagrada JAKOB za turistično kakovost in odličnost v regiji Alpe–Jadran za leto 2018 bo podeljena za uresničene turistične projekte na temo:

»Inovativni turistični programi in ponudba na vinskih cestah«

Prijavnica (42.8 KB)

Nagrado Jakob 2017 je za projekt Karavanke Unesco globalni geopark prejela Delovna skupnost Geopark Karavanke.

»Geopark Karavanke je čezmejni projekt in območje Avstrije in Slovenije, ki obiskovalcem na več inovativnih načinov ponuja številne turistične vsebine in programe. Programi za poglobljeno doživljanje naravnih okolij omogočajo paleto aktivnih počitnic v tem okolju. Geopark ima dva temeljni središči in sicer s Svetom geologije v Železni Kapli v Avstriji in Infocentrom Geoparka v Mežici v Sloveniji, kar je povezano s turističnim rudnikom. Inovativnost tega projekta je predvsem v tem, da obiskovalcem približa naravo na drugačen, bolj oseben, privlačen in razumljiv način. K tej usmeritvi veliko prispeva tudi čezmejno povezovanje ob dejstvu, da stičišča različnih kultur bogatijo sodobnega človeka,« je zapisano v utemeljitvi komisije v sestavi, predsednik prof. dr. Janez Bogataj (Slovenija), Jožko Sirk (Italija) in Lojze Wieser (Avstrija)

Dobitniki nagrad v preteklih letih

Dobitnik nagrade Jakob 2017

Projekt Karavanke Unesco globalni geopark

Delovna skupnost Geopark Karavanke je prejela nagrado Jakob 2017 za projekt na temo »Inovativni turistični programi za aktivni dopust v naravnem okolju«.

»Geopark Karavanke je čezmejni projekt in območje Avstrije in Slovenije, ki obiskovalcem na več inovativnih načinov ponuja številne turistične vsebine in programe. Programi za poglobljeno doživljanje naravnih okolij omogočajo paleto aktivnih počitnic v tem okolju. Geopark ima dva temeljni središči in sicer s Svetom geologije v Železni Kapli v Avstriji in Infocentrom Geoparka v Mežici v Sloveniji, kar je povezano s turističnim rudnikom. Inovativnost tega projekta je predvsem v tem, da obiskovalcem približa naravo na drugačen, bolj oseben, privlačen in razumljiv način. K tej usmeritvi veliko prispeva tudi čezmejno povezovanje ob dejstvu, da stičišča različnih kultur bogatijo sodobnega človeka,« je zapisano v utemeljitvi komisije v sestavi, predsednik prof. dr. Janez Bogataj (Slovenija), Jožko Sirk (Italija) in Lojze Wieser (Avstrija).

Dobitnik nagrade Jakob 2016

Gozdni selfness

Mednarodna komisija v sestavi, predsednik prof. dr. Janez Bogataj (Slovenija), Jožko Sirk (Italija) in Lojze Wieser (Avstrija) je ugotavila, da je Gozdni selfness »resnično nov in svež turistični proizvod. V projekt prihajata in sta vanj vtkani izredna volja ter energija njegovih mladih nosilcev, ki se spajata z energijo naravnega okolja čudovite cerkljanske narave. Komisijo veseli še posebej dejstvo, da je to proizvod, ki ga (kot model) njegovi avtorji in avtorice lahko uspešno prenesejo tudi v druge turistične destinacije. Proizvod tudi dokazuje, kako je treba razvijati enostavne lokalne ali regionalne turistične vsebine, ki izvirajo iz lokalne nuje in pogojev, ki jih ponuja narava z njenimi pozitivnimi učinki na človeka,« so še zapisali.

Ekipa Gozdnega selfnesa je takole opisala svoj turistični produkt in njegovo odmevnost:  »Gozdni selfness ponuja edinstveno izkušnjo velnesa , ki v ospredje postavlja posameznikovo skrb za dobro počutje. Strokovno voden program se odvija v  objemu cerkljanskih gozdov in vključuje uporabo avtentičnih naravnih ter lokalnih virov. Udeležence razvaja na prav poseben način, saj jim omogoča kombinacijo fizične aktivnosti, sprostitve, kulinaričnega doživetja, vaj za osebnostno rast itd., v čudovitem naravnem okolju, ki obdaja Cerkno.

Turistični produkt je prejemnik dveh nacionalnih  nagrad za inovativnost – Snovalec 2014 za najbolj inovativno idejo v slovenskem turizmu in Finalist Sejalec 2015 za enega izmed najbolj inovativnih turističnih produktov.  Pred kratkim pa je Gozdni selfness prejel tudi prvo mednarodno nagrado za najboljši  turistični produkt s področja narave (»Best Active Tourism Product« v  kategoriji »International Nature«) v sklopu mednarodne turistične borze FITUR v Madridu.

Kakor vse doslej prejete  nagrade, nam tudi nagrada Jakob pomeni ogromno. Nagrajuje namreč ves trud in energijo, ki jo naša ekipa vlaga v projekt, predvsem pa nam  pomeni potrditev, da smo na pravi poti in nam daje motivacijo za nadaljnje delo.«

Dobitnik nagrade Jakob 2015

Ekonomska in turistična šola Daruvar, Hrvaška
Sladki spominki

Nagrado Gospodarskega razstavišča Jakob za odličnost in kakovost v turizmu je na slovesnem odprtju sejma podelil minister za gospodarstvo, Zdravko Počivalšek. Na temo letošnjega natečaja – Sodobne interpretacije kulturne dediščine lokalnih in regionalnih jedi – se je prijavilo 18 kandidatov, 14 iz Slovenije in 4 iz Hrvaške. Strokovna komisija pod vodstvom profesorja doktorja Janeza Bogataja ter s članoma Jožkom Sirkom in Janezom Bratovžem je nagrado Jakob 2015 dodelila ekonomski in turistični šoli iz Daruvarja na Hrvaškem za  Sladke spominke – inovativno ponudbo medenjakov in čokolad s simboli mesta. V obrazložitvi je zapisano: »Komisija pozdravlja sodelovanje šole s tehnično šolo, kjer so pripravili orodja za izdelavo piškotov in čokolad. Zlasti pozitivno pri tem projektu je vključitev mladih v načrtovanje konkretnih izdelkov in njihova prisotnost na turističnem trgu. Izmed vseh prispelih ponudb želimo še posebej pohvaliti Culo dobrot iz Blagajeve dežele, Večerjo na zajli in Učno igralnico pekarna Mišmaš.« Iskrene čestitke Sladkim spominkom!

Dobitnik nagrade Jakob 2014

Odprta kuhna

Projekt »Odprta kuhna«
 predstavlja izredno inovativen in originalen način ponudbe v okviru ulične prehrane. Presegel je vsa pričakovanja, tako glede obiska kot tudi pestrosti ter kakovosti. Naslednja pomembna sestavina »Odprte kuhne« je njena odprtost tudi z vsebino, ki je kulinarično multikulturna, saj se ob jedeh 24 gastronomskih regij Slovenije predstavljajo in ponujajo jedi tudi drugih kulturnih okolij, je zapisano v obrazložitvi komisije.

Lior Kochavy, direktor projekta “Odprta kuhna”: Zelo smo počaščeni in hvaležni komisiji, ki nas je izbrala. Ob tem se zahvaljujemo javnemu podjetju Ljubljanska parkirišča in tržnice, našim kuharskim mojstrom in seveda obiskovalcem, saj smo skupaj z njimi ustvarili zdaj že tradicionalni petkov kulinarični dogodek. Eden izmed glavnih ciljev Odprte kuhne je bil ponuditi najboljšo in pestro ponudbo hrane na enem mestu, hkrati pa pripraviti dogodek, ki bo namenjen vsem, tako domačim kot tujim obiskovalcem. Veseli nas, da je mednarodna nagrada pripadla Sloveniji, nam pa prinesla potrdilo, da sta naša energija in vloženo delo opažena. Hkrati nam nagrada pomeni tudi veliko motivacijo in zagon za nadaljnje delo.

Dobitnik nagrade Jakob 2013

Hiša presenečenj v Gmündu

"V prenovljenem srednjeveškem hospicu iz 12. stoletja je društvo Pankratium uredilo ˝Hišo presenečenj˝, ki je izrazito inovativen primer vsebin za vizualno dojemanje tonov in zvoka z različnimi 40 vsebinami. Za njihovo realizacijo so vključili 40 umetnikov iz cele Evrope, ki so prispevali resnično inovativne rešitve za dojemanje zvočnega sveta. Hiša presenečenj tako nagovarja različne starostne skupine in omogoča paleto doživetij."

Komisija je podelila posebno priznanje tudi Turističnemu rudniku v Mežici, ki ga lahko v podzemlju Pece spoznavamo s kolesarjenjem ali vožnjo s kajaki.
Mednarodna komisija v sestavi članov: prof. dr. Janez Bogataj, predsednik,  ostala člana pa Joško Sirk, Italija, in Lojze Wieser, Avstrija

Dobitnik nagrade Jakob 2012

Nature Park Zirbitzkogel-Grebenzen
Naravni park v gibanju 

“Pri projektu iz Avstrijske Štajerske Nature Park in Motion prav tako lahko govorimo o izraziti inovativnosti, ki je povezana z osrednjo težnjo svetovnega turističnega razvoja, tj. sonaravni in trajnostni razvoj. Projekt  je izredno kakovosten tudi z njegovo infrastrukturo in temelji na branju narave skozi kulturo branja. Komisija meni, da je to lahko dober vzorčni primer ne le za Avstrijo, ampak za celotno evropsko turistično prizadevanje.”


Sava Turizem d.d. Camping Bled
Ekološka vasica Gozdnih vil v Campingu Bled 

“Projekt Ekološka vasica Gozdnih vil v Campingu Bled predstavlja inovativno ponudbo v siceršnji ponudbi kampov. Njegova inovativnost je v tem, da izvirajo hišice iz lokalne turistične dediščine (kultura, gozdarstvo) in da turistične vsebine (prehrana, higiena itd.) gradijo na lokalni kulturi. Posebna vrednost tega projekta je, da je bila turistična ponudba ustvarjena na razmeroma enostaven način, brez pretiranih milijonskih vlaganj. Rezultati pa so zavidljivo dobri.”
“Pri projektu iz Avstrijske Štajerske Nature Park in Motion prav tako lahko govorimo o izraziti inovativnosti, ki je povezana z osrednjo težnjo svetovnega turističnega razvoja, tj. sonaravni in trajnostni razvoj. Projekt  je izredno kakovosten tudi z njegovo infrastrukturo in temelji na branju narave skozi kulturo branja. Komisija meni, da je to lahko dober vzorčni primer ne le za Avstrijo, ampak za celotno evropsko turistično prizadevanje.”

Dobitnik nagrade Jakob 2011

Hotel Triglav Bled
Kuharska šola Chefa Uroša Štefelina

"Prejemniki prvega Jakoba so z inovativnim projektom zadeli  bistvo sodobnih regionalnih in lokalnih kulinaričnih nagovorov v turizmu, so zapisali v utemeljitvi člani komisije. Ti so usmerjeni k mladim med 9. in 12. letom starosti, torej k bodočim potencialnim turistom. Tema razpisa za nagrado Jakob v naslednjem letu je Inovativni turistični programi na področju alternativnih oblik oddiha in sprostitev."

Mednarodna komisija v sestavi članov: Joško Sirk, gostilničar in dobitnik Michelinove zvezdice iz sosednje Italije, Denis Ivošević, predstavnik Hrvaške, in Lojze Wieser, založnik in kulinarik iz Avstrije, in predsednik, dr. Janez Bogataj 

Novice

22.02.2023

Uspešno izpeljan 33. sejem Alpe-Adria

Sejem turizma, kampinga in karavaninga Alpe-Adria, ki ga že tradicionalno spremljajo ...
Preberi več >>
13.02.2023

VABILO na dogodek Alpe Adria - čezmejno povezovanje okusov, turizma in priložnosti

Kako poročiti okuse v celotni regiji? Kako to uspeva Celovcu že 5. leto?
Preberi več >>
03.01.2023

Prijave za nagrado Jakob možne še do 10. januarja

Podaljšali smo rok za prijavo in oddajo dokumentacije.
Preberi več >>
Arhiv novic »