7. 1. 2015
Vse kandidate, ki bi se radi prijavili na letošnji natečaj za
nagrado Jakob, obveščamo, da lahko svoje prijave pošljejo še
do srede, 21. januarja 2015. Tema natečaja 2015 je
“Nove interpretacije lokalnih in regionalnih jedi”. Svetovni turisti spet odkrivajo kulinarične vrednote letnih časov, lokalna kulinarična znanja, predvsem pa okuse, ki izhajajo iz lokalno pridelanih živil. Ponovno odkrivamo bogastva prehranskih kultur, ki so nam jih zapustili naši predniki. Vendar ne kot neke vrste prehranski »muzej« ali »gledališče« prehranske zgodovine, ampak kot izzivalna izhodišča za odkrivanje in ustvarjanje novih ustvarjalnih možnosti. Priprava in uživanje jedi se povezujejo z vsakdanjiki in prazniki, šegami in navadami, »skozi« jedi in jedilne obroke spoznavamo posamezna okolja in njihove prebivalce. Ob vsem tem si pridobivamo nova znanja, torej se bogatimo! Katere uresničene rešitve lahko prijavitelji prijavijo na razpis, izhaja pravzaprav že iz naslova letošnje teme razpisa. Torej poudarjamo sodobne interpretacije kulturne dediščine navedenega področja. Drugi poudarek je na lokalnem in/ali regionalnem v kulinariki. Komisija bo obravnavala resnično inovativne rešitve, ki se že izvajajo in ne neke ideje, projekte, ki so šele v zasnovah.
Vabljeni k
prijavam!