31. 1. 2011
Včeraj se je zaključil prvi turistični sejem, ki je na na podlagi 30-letne tradicije naredil preboj z novim imenom Alpe–Adria: Turizem in prosti čas in sloganom Oddahnite si! Tu smo: Alpe–Adria. Uvedel je novo destinacijsko izhodišče z regijo Alpe–Jadran in njenim središčem Ljubljano. Hkrati pa je predstavil nov izziv za organizatorje in razstavljavce s turistično ponudbo po meri obiskovalca. Na sejmu se je v štirih dneh, od 27. do 30. januarja predstavilo 332 ponudnikov turističnih storitev in 20 navtičnih podjetij iz regije, pa tudi iz bolj oddaljenih destinacij, kot so države nekdanje Jugoslavije, Španija in Turčija. Osveženo prireditev si je ogledalo okrog 16.000 obiskovalcev.
Potrebo po regijskem združevanju je poudaril tudi dr. Wolfgang Platzer, generalni sekretar Delovne skupnosti regije Alpe–Jadran, ki je na slovesni otvoritvi prvi dan sejma med drugim izjavil: “… Menim, da je čas, da naredimo korak naprej: potreben je skupen pristop za skupno trženje celotne regije – delovna skupnost namreč sega od Lombardije do Madžarske, od Gradiščanske do skrajnega juga Hrvaške – na zanimivih turističnih trgih po celem svetu. Slovenija in Hrvaška sta dober primer in upam, da se jima bodo tržni strokovnjaki iz drugih območij v regiji pridružili v dobro vseh nas. Drug drugega ne smemo dojemati le kot konkurenco, saj je ponudba naše skupne regije Alpe-Jadran zares bogata,” je sklenil Platzer.
Prireditev uvaja tudi novo priznanje Jakob za kakovost in odličnost v turizmu. Posebna mednarodna komisija je pod vodstvom dr. Janeza Bogataja za zmagovalca natečaja, letos namenjenega za dosežke na področju kulinarike, razglasila Hotel Triglav s Kuharsko šolo prvega kuharja Uroša Štefelina. Hotel stopa po poti dolgoročno zastavljenega cilja – dviga kulture prehranjevanja in pitja. V okviru šole so na voljo kuharske delavnice za različne ciljne skupine, najbolj zaželene in uspešne so tiste za otroke od 4. do 12. Leta starosti. Udeleženci spoznavajo lokalne sestavine, jedi, nabirajo zelenjavo na vrtu, sestavljajo in pripravljajo zdrave, okusne in uravnotežene obroke ter sami pripravljajo pogrinjke. Ključna naloga šole je med drugim tudi predstavitev sodobnih gostinskih poklicev in dvig njihovega ugleda.
Tema razpisa za nagrado Jakob v naslednjem letu je Inovativni turistični programi na področju alternativnih oblik oddiha in sprostitev.